Om maar gelijk met de deur in huis te vallen.
Wat je absoluut niet moet doen: is een ziekmelding naar aanleiding van een conflict benaderen als een gewone ziekmelding.
Het systeem van verzuimbegeleiding is namelijk niet gemaakt voor het hanteren van conflicten.
Bij een ‘normale ziekmelding’ is het niet van belang wat de oorzaak is.
Of de werknemer nu bijvoorbeeld last van zijn schouder heeft gekregen tijdens de afwas thuis.
Tijdens een valpartij op het werk.
Of een ski-ongeval.
De oorzaak is een gegeven. En de verzuimbegeleiding richt zich op de afname van de klachten/beperkingen, net zolang tot dat de werknemer weer met zijn eigen werk aan de slag kan.
Bij arbeidsconflict is oorzaak wel van belang.
In tegenstelling tot bij een normale ziekmelding richt je je bij een arbeidsconflict juist wél op de oorzaak.
De oorzaak aanpakken.
Oftewel het conflict uitpraten en oplossen is essentieel om snel weer tot werkhervatting te komen.
Voorbeeld ziekmelding na arbeidsconflict.
Een voorbeeld uit de praktijk.
Vorige week werd mijn hulp ingeroepen bij een klassiek arbeidsconflict. Door snel ingrijpen van de werkgever en een goed advies van de bedrijfsarts zijn we tot een snelle oplossing gekomen waardoor de (verzuim)kosten minimaal zijn gebleven.
Een meehelpend kok van een restaurant in Amsterdam krijgt tijdens een stressvolle werkdag een uitbrander van zijn leidinggevende.
De werknemer meldt zich de volgende dag ziek vanwege psychische klachten.
Wanneer ik op verzoek van de werkgever dezelfde dag telefonisch contact met hem opneem, beschrijft hij het voorval. Wanneer hij bij mij aangeeft zijn werk voorlopig niet te kunnen hervatten, is dat aanleiding voor mij om direct de bedrijfsarts in te schakelen.
Geen ziekte.
Ik geef bij de bedrijfsarts duidelijk aan wat er speelt, en vraag expliciet of er sprake is van een arbeidsconflict.
Uit de terugkoppeling van de arts blijkt het inderdaad om een arbeidsconflict te gaan:
“de klachten van werknemer worden primair veroorzaakt door de arbeidssituatie, zij zijn niet het gevolg van ziekte of gebrek”.
Conflictoplossing
Dit is precies wat ik graag wilde horen. Het betekent namelijk dat de ziekmelding niet thuis hoort in de ziektewet.
Werkgever en werknemer krijgen nu de tijd (maximaal 2 weken is hierbij de richtlijn) om ‘vanuit de ziektewet’ het conflict op te lossen, daarna ‘vervalt’ de ziekmelding. Na 2 weken zijn er dan 2 mogelijke uitkomsten: het conflict is opgelost en de werknemer gaat weer aan de slag.
Of het conflict is nog niet opgelost en werkgever en werknemer moeten dan op zoek naar een juridische oplossing om van elkaar af te komen.
Dit is mogelijk via wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) of via een gang naar het UWV of de kantonrechter.
In gesprek
Twee dagen na het advies van de bedrijfsarts zit ik samen met de kok en de werkgever om tafel.
Al snel wordt tijdens het gesprek duidelijk dat een terugkeer van de werknemer er niet in zit omdat beide partijen inzien dat dit waarschijnlijk weinig zinvol is.
Werkgever en werknemer besluiten uit elkaar te gaan en komen vervolgens een vaststellingsovereenkomst overeen.
Misschien niet de mooiste oplossing.
Maar door snel en adequaat ingrijpen van alle partijen is er binnen één week na het conflict en de ziekmelding een oplossing gevonden, waarmee werkgever en werknemer verder kunnen.
© Mark Idzinga
Stephanie says
Ik heb een vraag over het voorbeeld ziekmelding na arbeidsconflict.
In dit geval hebben beide partijen en vaststellingsovereenkomst en scheiden de wegen.
Krijgt de kok dan nog wel een UWV uitkering? Zo ja, welke?
Als de kok dan nog steeds ziek is, welke mogelijkheden heeft de kok dan?
Mark Idzinga says
Onderdeel van de vaststellingsovereenkomst was een betermelding door wn. Niet langer sprake van ziekte dus; werknemer heeft na beëindiging dienstverband recht op een WW-uitkering.
Jo says
Ik ben sinds 8 mei de ziektewet ingegaan omdat ik het niet meer trok wegens psychische problemen in mijn privéleven zowel ook de werkvloer.. nu benoemd de bedrijfsarts het als een conflictsituatie en moet er een gesprek plaatsvinden binnenkort met mijn werkgever ik heb mij eigen aangemeld bij een instantie voor psychische problemen omdat ik het werk gewoon nog niet aan kan maar daar zit een wachttijd tussen van 6 a’ 8 weken voordat ik hulp krijg mijn werkgever is het hier niet mee eens en vind dat ik zo snel mogelijk weer aan het werk moet ik zit met me handen in het haar ik ben bereid om overal aan mee te werken en me te focussen om mijn herstel maar het werken kan ik gewoon op dit moment niet opbrengen wat kan ik doen aan deze situatie ik ben heel erg angstig voor het gesprek wat plaatsvind volgende week met de consulent erbij ik hoop hier op tips en adviezen ontrent deze situatie ..
Mark Idzinga says
Als je je focust op je herstel en ondertussen bereid bent mee te werken aan je reïntegratie is er geen enkele reden om tegen het verzuimgesprek met je werkgever op te zien. Neem anders even een vertrouwenspersoon mee ter ondersteuning.
Pieter says
Beste,
Op 22 feb. jl ben ik bij mijn huidige werkgever in een management functie in dienst getreden met een contract van 7 maamden.Al snel bleek dat mijn aanstelling niet ondersteunt wordt door het personeel.
De ceo die mij heeft aangenomen is binnen een maand na mijn indiensttreden op nonactief gesteld door de Amerikaanse eigenaar. Een nieuwe ceo werd aangesteld, en die is het niet eens met mijn functie én de arbeidsvoorwaarden van mijn contract. Overigens heeft bijna iedereen binnen het bedrijf mijn contract in gezien.
Op 30-3 kreeg ik van deze nieuwe ceo het voorstel om een slechter contract voor een kortere looptijd (tot 1-6) te accepteren en anders ontsloeg hij me. Ik heb middels een brief gereageert dat ik zowel met een verslechterde aanbieding als met ontslag niet akkoord kon gaan.
Op 1-6 kwam er een reactie vanuit hem, waarop hij aangaf mijn hudige contract niet te verlengen, maar hij verlangt wel een gemotiveerde mindset de komende 4 maanden? Tevens gaf hij aan het jammer te vinden dat ik zijn voorstel met de verslechterde aanbieding niet geaccpeteerd had. Ik vroeg hem of hij de reden van afwijzing wist. Dat wist hij niet. Ik heb uitgelgd dat dat te maken had met uwv rechten. Hij gaf aan niet op de hoogte te zijn van dergelijke wetgeving…….
Ronduit een verveldende situatie. Ik kan me niet motiveren om lekker naar mijn werk te gaan. Ziek melden is 1 van de zaken die in mijn hoofd speelt.
Is dat een optie?
Ik heb begrepen dat een vaststellingsovereenkomst niet vanuit mijzelf voorgesteld mag worden ivm uwv-rechten.
Mark Idzinga says
Hoi Pieter,
Een vervelende situatie, inderdaad.
Ik snap dat ziekmelden door je hoofd spookt, maar dat is niet de juiste weg naar een oplossing voor het ontstane probleem.
Een ziekmelding is op zijn plaats wanneer je graag wíl werken, maar ziekte je belemmert omdat werk te kunnen doen. Dat is hier volgens mij niet aan de orde.
jaap kuyt says
Ik heb ook een vraag ben nu zo kleine 2weken thuis omdat ik een evenwicht stornis heb gehad die ontstaan is Door een situatie op mijn werk bij de scoaailewerkvoorzienging ben namelijk in februari van dit jaar zelf in fuctie naar beneden gegaan omdat het niet meer ging het speelt al van jaren ben best zwaarlijvig en heb obesitas ik moet daarom een plas tablet slikken elke dag er is in de periode dat ik in mijn huidige werk buiten in de tuinen werk een hoop gebeurd en gezegd wat niet door de beugel kan nu ben ik naar binnen gezet ook wel vrijwilig om er van af te zijn dat laaste is mijn fataal geworden alles is van me afgenomen ook in me loon heb ik een afbouwregeling gekregen van 5 jaar dat geeft iets van rust in mijn hoofd de huisarts heeft me bevolen om 2weken thuis te blijven en een afspraak te maken bij de bedrijf arts daar moet ik nu woensdag heen maar zie hè eigenlijk niet zitten om naar binnen te gaan wil graag naar buiten maar niet naar de ploeg waar ik vandaan komt omdat ik het gevoel heb niet geaccepteerd te worden zoals ik ben en ik gewaarschuwd ben Door mijn arts dat een evenwicht stornis altijd bij te veel druk en stress terug kan komen wat kan ik woensdag het beste doen want wil graag weer aan het werk en tot een oplossing komen