Veel mensen denken dat wanneer jij als werkgever het oneens bent met de bedrijfsarts, je naar het UWV moet.
Voor een deskundigenoordeel.
Onzin, natuurlijk.
Een deskundigenoordeel bij het UWV moet je namelijk altijd zien te vermijden.
Maar eerst even een stapje terug.
Het spreekuur van de bedrijfsarts.
Je ontvangt de terugkoppeling.
Daarna zijn er 4 situaties die zich voor kunnen doen.
Situatie 1: Beide eens
Jij en de werknemer zijn het allebei eens met het oordeel van de bedrijfsarts.
Prima. Het advies van de bedrijfsarts wordt opgevolgd en verder zijn er weinig problemen te verwachten. De problemen gaan zich voordoen in situaties waarbij één of beide partijen het niet eens is met de bedrijfsarts.
Situatie 2: Werkgever oneens
De werknemer is het eens met de bedrijfsarts. Jij bent het echter oneens met de bedrijfsarts.
In deze situatie ligt een deskundigenoordeel niet voor de hand.
Jij als werkgever bent eindverantwoordelijk voor de reintegratie. En jij moet dan ook zorgen voor het inschakelen van goede deskundigen. Een bedrijfsarts die broddelwerk levert is dus jouw probleem.
Een logische vervolgstap is nu een andere bedrijfsarts inschakelen. En deze vragen om zijn oordeel. Jouw werknemer zal daar aan mee moeten werken.
Situatie 3: Werknemer oneens
Jij bent het eens met de bedrijfsarts, de werknemer niet.
Dit is eigenlijk de enige situatie van de 4 waarbij een deskundigenoordeel UWV aan de orde zou kunnen zijn. Toch moet je dit zien te vermijden. Dat lukt ook vaak wel. Door bijvoorbeeld wat water bij de wijn te doen.
Voorbeeld.
De bedrijfsarts stelt dat jouw zieke werknemer vanaf morgen weer met halve dagen kan beginnen. En binnen 2 weken weer volledig arbeidsgeschikt is voor zijn eigen werk.
Jij bent het hier roerend mee eens, maar je zieke werknemer begint te steigeren:
Dat gaat veel te snel, dat kan ik echt nog niet! Ik ga het gewoon niet doen.
Nadat de rust weer een beetje is teruggekeerd ga je in gesprek met je zieke werknemer. En jullie komen samen tot de conclusie dat je kiest voor een iets langzamere opbouw, waarbij je werknemer over 4 weken weer volledig aan de slag is.
Probleem opgelost.
Maar soms lukt dat gewoon niet. Soms is er met een werknemer geen land te bezeilen. Een beetje water bij de wijn is oké, maar het drankje moet wel binnen te houden blijven.
Wanneer je er echt niet uitkomt met je werknemer (je moet teveel afwijken van het oordeel van de bedrijfsarts, waar jij het mee eens bent) zal je zwaarder geschut in moeten zetten. Je staakt het loon van de werknemer en wenst hem veel succes bij het UWV.
Situatie 4: Beide oneens
Jij en werknemer zijn het beide oneens met het oordeel van de bedrijfsarts. Net als in situatie 2 is het dan zaak om een andere bedrijfsarts in te schakelen. Om dezelfde reden: jij moet zorgen voor het inschakelen van kundige mensen.
Zo zie je maar: 4 situaties die zich voor kunnen doen na een spreekuur bedrijfsarts. En er is maar één situatie waarbij je kiest voor de route van het deskundigenoordeel UWV. En alleen als het echt niet anders kan.
Tenminste, als je snelheid in de reïntegratie van je zieke werknemer wilt houden.
En jij als werkgever net als ik een hekel hebt aan werknemers die onnodig ziek thuis zitten.
© Mark Idzinga
PG van de Veen says
Wat te doen als de werknemer zichzelf geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt acht, dolgraag weer gedeeltelijk aan het werk wil maar de bedrijfsarts daar op tegen is?
Mark Idzinga says
Dat kan natuurlijk. Bijvoorbeeld omdat nu aan de slag gaan met aangepast werk, op langere termijn juist tot een terugval kan leiden. Soms is het de taak van een bedrijfsarts om de werknemer in bescherming te nemen tegen zichzelf.