We spreken van een ziekmelding wanneer een werknemer zelf aangeeft dat hij vanwege ziekte zijn werk niet kan doen.
Let op!
Dit betekent niet automatisch dat dit ook altijd zo is. Het is de werknemer die dit aangeeft, maar het is aan jou als werkgever om een ziekmelding wel of niet te accepteren.
Kun je een ziekmelding weigeren?
Jazeker. Je kan een ziekmelding weigeren.
Ik doe dit zelf regelmatig namens klanten van mij. Er zijn eigenlijk 2 situaties waarin dit kan.
Situatie 1: niet ziek
Wanneer de werknemer niet ziek is mag deze zich ook niet ziekmelden. Dit klinkt logisch. En dat is het ook. Alleen dit betekent nog niet dat het ook niet gebeurd. Het komt dagelijks voor dat werknemers zich ziekmelden terwijl ze helemaal niet ziek zijn. Bij een arbeidsconflict bijvoorbeeld.
Situatie 2: wel ziek, niet arbeidsongeschikt
Het kan ook voorkomen dat de werknemer wél ziek is, maar dat de ziekte het werk niet in de weg staat. Om het helemaal goed te zeggen: de beperkingen die uit de ziekte voortvloeien belemmeren de werknemer niet in zijn functie.
Tip: wees alert bij de ziekmelding
Zorg dus dat je als werkgever zomaar klakkeloos elke ziekmelding accepteert. Als één van de twee bovenstaande situaties zich voordoet moet je gelijk aangeven bij de werknemer dat je de melding niet accepteert. De werknemer heeft dan namelijk geen recht op ziekengeld.
Twijfel? Schakel een goede bedrijfsarts in!
Heb je twijfel? Vermoed je dat jouw werknemer niet ziek is? Of dat hij misschien wel wat mankeert, maar dat hij wel in staat moet zijn zijn werk te doen? Maar weet je het niet zeker? Schakel dan snel een bedrijfsarts in. Een goede bedrijfsarts geeft in zijn terugkoppeling altijd antwoord op bovenstaande 2 vragen.