Gebruik jij ook nog steeds de term “ziekmelding”? Fout. Wanneer een werknemer belt om te zeggen dat hij vanwege ziekte niet komt, “dient hij een verzoek tot ziekteverlof in”.
Vorige week was ik op een congres waar een spreker dat nog niet goed genoeg vond. Nee, een ziekmelding is: “een aanmelding voor een re-integratietraject”. Hij had het zelf bedacht denk ik. Want hij keek er nogal trots bij.
Allemaal bullshit natuurlijk
Als ik in dit jargon tegen mijn klanten praat, vragen ze mij wat ik in vredesnaam bedoel. Of ik even gewoon Nederlands wil praten. Niet aan gaan meedoen dus, die gekunstelde onzin.
Temeer omdat deze terminologie nogal misleidend is. Als een werknemer zich ziek meldt, betekent dat natuurlijk helemaal niet dat de werkgever altijd meteen een re-integratietraject moet opstarten. Nee, dan sla je een essentiele stap over. Eerst moet de werknemer zelf namelijk maar eens toelichten dat er inderdaad sprake is van een echte ziekmelding.
Want wat de werknemer bij een ziekmelding eigenlijk zegt is:
“Ik kom niet werken. Maar dat komt omdat ik ziek ben, dus ik wil wel mijn loon”
De werknemer claimt dus 3 dingen:
1. Ik ben ziek
2. Doordat ik ziek ben, ben ik niet in staat om te werken
en daaruit voortvloeiend
3. Ik heb dus wel recht op loon, ondanks dat ik mijn arbeidscontract niet nakom.
Dus als een werknemer jou belt om zich ziek te melden moet hij deze claims aannemelijk maken. En jij luistert kritisch. Claimt de werknemer wel ziekte? Is het een plausibel verhaal? Staan de beperkingen het werk überhaupt wel in de weg? Etcetera. En je stelt de goede vragen. En uiteraard schakel je bij twijfel de bedrijfsarts in.
Dus een ziekmelding heet gewoon een ziekmelding. Punt.
En in het ziekmeldingsgesprek moet de werknemer jou duidelijk maken dat hij niet kan komen werken, maar dat daar een goede reden voor is. Namelijk ziekte. En pas als dat is gebeurd kan jouw conclusie zijn dat er een re-integratietraject moet worden gestart. Maar misschien ook niet.
Mark Idzinga, september 2013
Leave a Reply