Soms vliegen de bijstellingen plan van aanpak mij om de oren.
Dan krijg ik een langdurig verzuimdossier op mijn bureau en dan zie ik zo’n beetje om de zes weken een keurig opgestelde bijstelling plan van aanpak. En klanten vragen me ook vaak:
Mark, moet er niet weer eens een bijstelling komen?
De vraag is: moet je na elk spreekuur van de bedrijfsarts een bijstelling plan van aanpak maken?
En het antwoord is: Nee, natuurlijk niet. Het mag wel. Maar het hoeft niet. En ik hou van efficiënt werken. Dus ik heb altijd maar maximaal 2 bijstellingen in mijn dossier zitten. Zelfs als het dossier de WIA-eindstreep haalt.
Een bijstelling plan van aanpak is alleen noodzakelijk als het einddoel van de reïntegratie wijzigt.
En er zijn maar drie einddoelen qua reïntegratie: terugkeer in eigen werk, ander werk bij de eigen werkgever (spoor 1) of ander werk bij een andere werkgever (spoor 2).
Het invullen van UWV formulieren wordt door veel werkgevers als een doel op zich gezien. En de bijstelling van het plan van aanpak is daarvan het schoolvoorbeeld. Ik heb ‘t vaker gezegd:
De Wet verbetering Poortwachter is géén invuloefening.
Het gaat draait bij de Wet verbetering Poortwachter stappenplan om de inhoudelijke stappen die je zet. Dat je in een verzuimdossier geen reïntegratiekansen laat liggen, dat is belangrijk. Want als je kansen laat liggen, zal het UWV altijd besluiten tot een loonsanctie. Ook al heb je 10 keurig ingevulde bijstellingen plan van aanpak in je verzuimdossier opgenomen.
Mark Idzinga, Mei 2014
Leave a Reply