Je bent druk bezig met het terugdringen van het ziekteverzuim in jouw bedrijf.
Maar het lukt nog niet. Iedere keer wanneer je de nieuwe verzuimcijfers uitdraait, weer een teleurstelling: geen daling…
Frustrerend.
Natuurlijk.
Zeker omdat je je ziel en zaligheid erin stopt.
Maar heb je al eens kritisch gekeken naar hoe je de leidinggevenden inzet?
Naar hun taak bij het terugdringen van het ziekteverzuim.
Het zou namelijk zomaar kunnen dat de leidinggevenden de hoofdoorzaak zijn van jouw structureel hoge ziekteverzuim…
Gisteren op het schoolplein sprak ik Arjen. Hij is sinds kort filiaalmanager bij een grote Amerikaanse winkelketen. Bij de vestiging in Amsterdam waar hij werkt, hadden ze te kampen met een gigantisch hoge meldingsfrequentie. Meerdere verkopers die zich vaker dan 10 keer per jaar ziekmelden. Dat werk. Maar voor Arjen zijn komst werd er helemaal niks aan die hoge ziekmeldingsfrequentie gedaan. Een frequent verzuimgesprek werd bijvoorbeeld nooit gevoerd. Waarom niet, vroeg hij zich af. Wat bleek? De winkel is pas 1 jaar open. En in dat eerste jaar hebben ze bewust de personeelsbezetting heel ruim aangehouden. Om ook op piekmomenten alle klanten in de winkel goed en snel te kunnen helpen. Maar door zoveel extra personeel in te plannen, kon het overige winkelpersoneel – zelfs gedurende piekmomenten en met enkele collega’s in de lappenmand – de klanten nog altijd prima bedienen…
De zieke werknemers werden helemaal niet gemist!
Jij en ik weten dat je frequent verzuim moet aanpakken. Dat je in gesprek moet met frequent verzuimers. Omdat het anders op den duur middellang of lang verzuimers gaan worden. Omdat frequent verzuim de werksfeer negatief gaat beeinvloeden. En natuurlijk omdat een groot deel van het frequent verzuim meestal onterecht is. Als casemanager wil je voorkomen dat mensen onterecht ziek thuis zitten. Maar…
Het verzuimprobleem van een leidinggevende is al grotendeels opgelost, zodra er vervanging voor de zieke werknemer is geregeld.
Dan blijft zijn afdeling/winkel/toko namelijk doordraaien. Een leidinggevende voelt uit zichzelf niet de urgentie om iets aan een hoog ziekteverzuim te doen. Dat is belangrijk om je altijd te blijven realiseren. En dat is ook de belangrijkste reden waarom je leidinggevenden nooit casemanager moet maken. In ieder geval niet, als je je ziekteverzuim wil terugdringen. Mark Idzinga, Juni 2014
Leave a Reply