P. is econoom. En barkeeper.
Na zijn studie heeft hij een half jaar als onderzoeker bij de overheid gewerkt, maar dat vond hij verschrikkelijk. En na een half jaar vond hij het mooi geweest. Hij besloot de economische modellen te laten rusten en weer “in het echte leven te stappen”. Zoals ie dat zelf zegt.
En nu is hij barkeeper. Al weer 12 jaar. En hij heeft geen seconde spijt gehad van zijn beslissing. Het barkeepen is zijn lust en zijn leven. En hij heeft zich in die 12 jaar niet 1 dag ziek gemeld.
Niet 1 dag ziek
Ondanks dat P. al jaren last heeft van zijn rug. Hernia.
“Ik heb liever pijn als ik achter de bar sta, dan wanneer ik thuis op de bank zit”.
Hij haat thuiszitten.
Niks aan de hand, dus. Tot een paar maanden geleden. En hij zich wel ineens ziek meldde bij zijn baas. Zijn klachten werden alsmaar erger. Hij kon nauwelijks nog uit bed komen. Kort daarna heeft hij samen met zijn specialist besloten dat een operatie de beste oplossing was.
Nu, 4 weken na de operatie (week 10 sinds de ziekmelding) is P. weer een paar uurtjes per dag aan het werk. Verwachting is dat hij over 2 weken weer volledig aan de slag is.
“Moet hij nog naar de bedrijfsarts?”, vroeg zijn werkgever gisteren aan mij.
“Nee”, zei ik stellig
Ik zag er het nut niet van in. En toen bedacht ik me:
Eigenlijk zijn er maar 3 situaties waarbij de bedrijfsarts wat mij betreft wel nut heeft.
1. Twijfel over ziekte
Wanneer je twijfelt of jouw werknemer wel echt ziek is. Je werknemer claimt ziek te zijn maar jij denkt dat er wellicht heel iets anders speelt waardoor hij niet aan het werk is. Een veelvoorkomende situatie waarin uiteraard de bedrijfsarts uitsluitsel kan geven.
Jouw bedrijfsarts geeft wel/geen onderbouwing voor het feit dat werknemer vanwege ziekte zijn werk niet meer kan doen.
2. Discussie over arbeidsgeschiktheid
Geen twijfel of er sprake is van ziekte, maar de werknemer stelt dat hij vanwege de ziekte niet kan werken. En daar heb je wel je twijfels bij.
Waarom zou de telefoniste met haar verstuikte enkel niet aan de slag kunnen? Natuurlijk kun je daar zelf wat van vinden, maar als je je telefoniste het niet aan het verstand kan peuteren dat ze wel kan werken is het slim om snel de bedrijfsarts er bij te betrekken.
3. Verzuim gaat langer duren
Als er 0% twijfel is over de ziekte en de arbeidsgeschiktheid is er geen reden om de bedrijfsarts in te schakelen. Tenzij je inschat dat het verzuim (mogelijk) echt lang gaat duren. Dan kun je de boel niet op zijn beloop laten omdat je daar later problemen mee kan krijgen bij de WIA-beoordeling.
Ik zie je denken: zo’n WIA-beoordeling speelt toch pas aan het eind van het 2e ziektejaar, dan is mijn werknemer al lang weer beter!
Dat denken meer werkgevers. Maar uiteindelijk zijn er toch altijd een paar werknemer die de Poortwachter-eindstreep halen. Waarvan je het niet had gedacht.
Je hebt geen glazen bol. Dus las het echt langer gaat duren (ikzelf leg de streep bij 13 weken): naar het spreekuur van de bedrijfsarts.
Natuurlijk zijn er af en toe hele specifieke gevallen waarin je ook de bedrijfsarts om raad kan vragen
Maar bovenstaande 3 zijn veruit de belangrijkste en meestvoorkomende situaties om de bedrijfsarts in te schakelen.
Helemaal geen twijfel of je werknemer ziek is? En geen discussie over de arbeidsgeschiktheid? En je verwacht dat je werknemer binnen een paar weken/maanden weer volledig aan de slag is?
Geen bedrijfsarts er bij betrekken, joh.
Lekker laten gaan
P. staat over 2 weken weer fulltime achter de bar. Dan gaat bij hem thuis de vlag uit. Dan is hij weer volledig hersteld, na 12 weken ziek te zijn geweest. En heeft hij geen bedrijfsarts gezien. Omdat die geen enkele toegevoegde waarde had gehad.
Mark Idzinga, Juli 2013
Leave a Reply