De leidinggevende en verzuim
De leidinggevende heeft een belangrijke rol bij verzuim, daar is iedereen het wel over eens. Waar lang niet iedereen het over eens is, is welke rol de manager moet hebben met betrekking tot verzuim. In sommige organisaties heeft de manager geen enkele taak op vezuimgebied. Soms beperkt de rol van de manager zich tot het voeren van het eerste verzuimgesprek bij de ziekmelding. Bij weer andere organisaties is de leidinggevende (eind)verantwoordelijk voor alle zaken rondom het ziekteverzuim op zijn afdeling. Deze laatste rol, waarbij de manager ook de casemanager is, vind ik een ongelukkige keuze:
Gebrek aan kennis
Hoe langer het verzuim duurt, hoe meer partijen bij het dossier betrokken raken en hoe complexer de materie wordt: kennis van wetgeving, verzekeringskwesties, het kunnen aansturen van de bedrijfsarts, het in kunnen schatten van financiële gevolgen van bepaalde keuzes, etc. Langdurig verzuim is te complex om door een leidinggevende te laten managen.
Gebrek aan ervaring
Een leidinggevende heeft, afhankelijk van het aantal mensen dat hij aanstuurt, per jaar met maximaal één tot enkele complexe verzuimgevallen te maken. Vergelijk dat eens met de hr-manager of de full-time casemanager voor wie dit dagelijkse kost is. Aan wie zou jij liever het verzuimdossier toevertrouwen?
Gebrek aan urgentie
In de meeste organisaties worden managers niet afgerekend op de hoogte van het verzuim. Gevolg: verzuim moet er even bij gedaan worden en krijgt niet de aandacht die het nodig heeft. Sterker nog, een manager vertelde me ooit: “zodra ik vervanging heb geregeld voor mijn zieke werknemer, is mijn verzuimprobleem opgelost”. Een begrijpelijk standpunt voor een manager die zijn afdeling draaiende moet houden en (andere) targets moet halen, maar desastreus als je onnodig ziekteverzuim wilt voorkomen.
Geen casemanager maken dus
Nee, de belangrijke rol van de manager met betrekking tot verzuim zit naar mijn mening vooral in het begin van het verzuimtraject (bijvoorbeeld bij de ziekmelding) en nog meer in de preventieve sfeer. Dus voordat er überhaupt sprake is van een ziekmelding. De primaire taak van de manager is immers de perfecte omstandigheden creëren, waaronder zijn mensen optimaal kunnen presteren. Een prettige werkomgeving voorkomt ziekmeldingen. Dus met het goed uitvoeren van zijn eigen functie kan de manager zijn ziekteverzuim verlagen. Laat de manager zich daar dan op concentreren en belast hem niet met complexe casemanagerstaken.
Mark Idzinga, April 2011
Leave a Reply