Bedrijfsartsentekort?
O jee, we komen bedrijfsartsen tekort! We hebben er nu zo’n 2000 en de komende jaren gaat een groot gedeelte met pensioen. En de aanwas is minimaal: bedrijfsarts is nog steeds niet een erg sexy beroep. En dus moet er van alles gaan gebeuren om nieuwe bedrijfsartsen te werven. Althans, dat beweert de kersverse voorzitter van de beroepsvereninging voor bedrijfsartsen.
Rekenvoorbeeld
Maar is er wel echt een tekort aan bedrijfartsen? Ik ben het eens met bedrijfsarts Roel Melchers die stelt dat het allemaal wel meevalt. Reken maar mee. Ikzelf bedien als zelfstandig casemanager ruim 100 klanten met iets meer dan 4.000 werknemers. Wanneer de situatie daar om vraagt zet ik uiteraard snel een bedrijfsarts in. In 2012 heb ik in totaal 216 bedrijfsartsuren ingekocht, wat overeenkomt met 0,1 FTE. Dat betekent dat je voor een beroepsbevolking van 8 miljoen werknemers slechts 200 FTE aan bedrijfsartsen nodig zou hebben.. Mijn conclusie: we zitten voorlopig nog wel goed. Tenminste: als iedereen mijn werkwijze zou volgen.
Mijn geheim
Mijn ‘geheim’? Een heldere rol voor de bedrijfsarts. Ik laat bedrijfsartsen alleen hun kerntaak uitvoeren (beoordelen arbeidsongeschiktheid). Ook creëer ik de voorwaarden waaronder ze efficiënt kunnen werken (goed georganiseerd casemanagement). En tot slot laat ik de bedrijfsarts geen onzinnige taken doen (zoals bijvoorbeeld preventie).
Voordelen
Natuurlijk is mijn aanpak niet zaligmakend. Maar efficiënter omspringen met de beschikbare bedrijfsartsen zorgt voor betere dienstverlening, lager verzuim en lagere kosten. En bovendien dat er van een tekort aan bedrijfsartsen voorlopig helemaal geen sprake hoeft te zijn. Mijn klanten zijn blij met mijn aanpak: ze hebben minder verzuim dan gemiddeld in Nederland, misschien wel omdat ik de bedrijfsarts alleen gebruik waarvoor hij echt nodig is. Waarom huur jij eigenlijk nog zo vaak een bedrijfsarts in?
Mark Idzinga, Januari 2013
Leave a Reply