Het komt niet vaak voor. Werknemers die 3 maanden thuis zitten en dan – van de ene op de andere dag – hun werk weer volledig hervatten. Meestal moet je een zieke werknemer laten opbouwen. En dus werk je met een opbouwschema.
Dus stel je samen met je zieke werknemer dat opbouwschema op.
Maar…
Hoe snel kun je eigenlijk een zieke werknemer laten opbouwen?
Een veel gemaakte fout: veel te langzame opbouwschema’s
Starten met 1 uurtje per week. Dat werk. Dat slaat natuurlijk nergens op. Dat zou betekenen dat je van 1 uur werken een week moet bijkomen en dan pas weer een uurtje aan de slag kan.
En dan elke week een uurtje erbij zeker?
Dan zijn we minimaal 9 maanden verder voordat de werknemer weer volledig aan de slag is.
Dat doen we dus niet.
Opbouwen doet een zieke werknemer in blokken van 2 uur per dag.
Ik hou mijn werk als casemanager graag zo eenvoudig mogelijk.
Dus tenzij de bedrijfsarts een hele nauwkeurige prognose geeft voor herstel, werk ik eigenlijk altijd met hetzelfde opbouwschema.
Maar Mark, elke ziekmelding is toch maatwerk? Waarom dan een standaard-opbouwschema?
Omdat maatwerk in opbouwschema’s weinig zin heeft.
Niemand kan in de toekomst kijken. Dus je weet altijd pas achteraf of het opbouwschema realistisch is geweest.
(En het opbouwschema is niet in steen geschreven. Je kunt altijd – wanneer de situatie daar om vraagt – het schema bijstellen)
Mijn standaardopbouwschema:
Na een periode van thuiszitten start je zieke werknemer met het hervatten in 2 uren per dag.
Als dat 2 weken goed gaat, breidt je zieke werknemer uit met 2 uren per dag. Dan zit je al op halve dagen (50% hersteldmelding).
Gaan die halve dagen ook 2 weken goed, breidt je wederom uit met dezelfde stap. En 2 weken later nogmaals. Al met al ben je dan met het hele opbouwschema slechts 6 weken kwijt.
Natuurlijk: soms blijkt de praktijk weerbarstiger. Geen probleem, dan vertraag je een beetje.
Soms gaat het juist heel goed. Beter dan verwacht. Prima, dan versnel je (bijvoorbeeld elke week uitbreiden in plaats van 1 x per 2 weken).
En lukt het opbouwen voor geen meter?
Dan stuur je je zieke werknemer weer terug naar de bedrijfsarts.
Niet om hem een opbouwschema op te laten stellen.
Nee, voor een herbeoordeling. Dan wil je weten van de bedrijfsarts of er een medische verklaring is voor het feit dat de opbouw zoveel trager verloopt dan gepland.
© Mark Idzinga
Harold van Oorschot says
Beste Mark,
Momenteel zit ik zelf in een herstel traject, zelf wil ik graag aan de bak maar een burn out maakt dat erg moeilijk en een standaard traject zou mij dus van geen kanten helpen. Helaas heb ik een case manager die de regeltjes volgt, maar enkel van 1 kant:
Re-integratie banen waar ze mee aankomen project manager door heel Europa. Of banen die enkele reis 1 uur rijden zijn. Zelf heb ik iets lokaal gevonden waar ze ook flexibel omgaan met mijn tijden. In overleg met bedrijfsarts en specialisten was bepaald dat ik tussen de 8 en 24 uur op therapeutische basis het kon gaan proberen. In de praktijk bleek 8 al teveel. Nu heb ik met specialisten een opbouw schema en komen ze weer met de standaard regels, er is (nog) geen spraken van baan zekerheid en dus moet ik gaan solliciteren. Iedere baan die in de buurt komt van mijn oude salaris wordt afgeraden door de bedrijfsarts door het soort werk (verantwoordelijkheid). Dus nu wordt ik terwijl ik mijn best doe, zelf een baan vind, veel kosten maak die niet vergoed worden verplicht in de paar uur dat ik het aankan ook te solliciteren bij banen die ik in de praktijk niet aan kan. Daarnaast heeft dat geen positief effect op mij als persoon als ik over een paar maanden het wel kan en er wederom moet solliciteren.
Kortom mooi dat veel gestandaardiseerd wordt en in veel situaties kan dat maar blijf mensen wel als mens behandelen en stop ze niet te snel in een schema. Duurzaam herintreden wat misschien wat langer duurt kost op de lange termijn minder.
Mark Idzinga says
Hoi Harold,
Natuurlijk is het altijd maatwerk in de praktijk, maar je hebt wat structuur nodig. Een bedrijfsarts die jou laat solliciteren op een baan die je niet aankan, lijkt me niet goed en wat mij betreft een voorbeeld van hoe het niet moet.
Claudia says
Wauw, als ik dit lees dan schept dit toch hele onrealistische verwachtingen!
Mensen die overspannen zijn, of nog erger: een burn out hebben kunnen echt niet zo snel opbouwen. Als je ze dan terug stuurt naar de bedrijfsarts om te vragen waarom het niet gaat, vindt ik dat echt een beledeging. Werkgevers willen al dat hun werknemer zo snel mogelijk aan het werk gaan en dan zo’n onrealistisch schema zorgt alleen maar voor meer stress. Vooral omdat die mensen juist weer beginnen met werken om wat belastbaarheid op te bouwen, en dat heeft gewoon veel tijd nodig. Waarom het niet snel genoeg gaat? Omdat je herstel niet kan forceren, alleen genoeg rust helpt.
Mark Idzinga says
Hi Claudia,
De bedrijfsarts is uiteindelijk degene die de arbeidbeperkingen vaststelt, dus terug naar de bedrijfsarts als zaken minder voorspoedig verlopen dan verwacht dan moet de bedrijfsarts weer in beeld komen. Het opbouwschema is een richtlijn vanuit UWV, maar het blijft een richtlijn en soms is de praktijk weerbarstiger en dan kun je prima – gemotiveerd – afwijken van de richtlijn. Dat laatste wat je zegt klopt echt niet: rust en vooral ‘met rust gelaten worden’ door bijvoorbeeld je werkgever zorgt voor een kleinere kans op een geslaagde reintegratie. Activeren van de werknemer (passend werk!) in combinatie met een adequate behandeling zodat de belastbaarheid weer toeneemt, is veel effectiever dan thuis op de bank zitten.
J says
Hej Mark,
Ik wil zelf graag sneller opbouwen, maar wordt door mijn psycholoog geremd. Ik heb nu 1 week 2 uur gewerkt en zit nu voor 2 weken op 3 uur per dag. Ik wil graag naar 5, maar wordt hierin telkens geremd… Hoe kan ik hiermee het beste omgaan? Zij willen voorzichtig zijn, maar ik voel in alles dat ik weer kan werken (eigenlijk zelfs weer fulltime over enkele weken), maar als ik dat schema volg werk ik pas in februari ofzu weer fulltime… het maakt me moedeloos..
Mark Idzinga says
Hoi J,
Het is verstandig om de bedrijfsarts hier bij te betrekken. Hij is beter in staat (en wettelijk gezien ook bevoegd) om een inschatting te maken van jouw belastbaarheid. De psycholoog gaat immers niet over de mate waarin jij je functie kan uitoefenen. Uiteraard kan de bedrijfsarts in zijn/haar advies de medische informatie van de psycholoog meenemen.
Wennekes says
Ik werk 8 uur per dag ochtend van 8 tot 13.00
En dan van 17.00 tot 20.00
Maar de avonden zit ik in de ziektewet heb altijd de ochtenden gewoon gewerkt ondanks rugpijn. Nu willen ze dat ik ook weer de avonden ga werken dus opbouwen. Vorige week een avondje atb
Volgende willen ze dat ik gewoon twee avonden op het rooster sta avonds en dan nog een avond atb. Zou het niet beter zijn gewoon al de drie avonden op atb. Wat is jullie mening hierin
Mark Idzinga says
Beste Wennekes, vervelend dat je rugpijn maakt dat je niet volledig inzetbaar bent. Je schetst een beeld van de situatie, maar ik zal echt je hele dossier moeten kennen om te beoordelen of deze opbouw wel of niet verstandig is.