Bij kort verzuim gaat het om ziekmeldingen met een duur van 1 tot 7 dagen.
Interessant vind ik altijd het volgende:
Kort verzuim vraagt een heel andere aanpak dan middellang en lang verzuim.
Maar laten we bij het begin beginnen.
Wanneer is kort verzuim een probleem?
Kort verzuim is alléén een probleem wanneer het vaak voorkomt.
Natuurlijk.
Want er ontstaat pas een probleem wanneer iemand zich vaak kort ziek meldt. Als er sprake is van frequent kort verzuim.
Voorbeeld.
Jouw werknemer, al 10 jaar bij jou in dienst, meldt zich voor het eerst in die 10 jaar ziek. En geeft gelijk aan dat hij er morgen weer is. Je begrijpt: dit is géén groot verzuimprobleem.
Iemand meldt zich in een jaar tijd voor de 5e keer ziek met griepklachten?
Dan is er wél een probleem.
Dan wil je ingrijpen.
Waarom een andere aanpak bij kort verzuim?
Voor langer verzuim heb je vaak de bedrijfsarts nodig.
De bedrijfsarts is, naast de leidinggevende en de casemanager, één van de drie sleutelfiguren bij verzuim. Maar waar de bedrijfsarts een essentiële rol speelt bij ziekmeldingen die wat langer duren, komt hij meestal niet in beeld bij kort verzuim.
Ziekmeldingen duren meestal simpelweg niet lang genoeg, dat inzet van de bedrijfsarts nodig of lonend is.
Bovendien is ziekte vaak helemaal niet de oorzaak voor frequent kort verzuim.
Nee, die oorzaak ligt veel vaker in het gedrag van de werknemer.
En je snapt dat de bedrijfsarts – die toch op een veel grotere afstand van de werknemer staat dan jij – niet de meest geschikte persoon is om het gedrag van jouw werknemers positief te beïnvloeden.
Maar wat kun je dan wél doen om kort verzuim aan te pakken?
Veruit het meest geschikte instrument voor de aanpak van kort verzuim is het structureel voeren van een frequent-verzuim-gesprek.
(Lees ook mijn artikel: hoe moet je een goed frequent verzuimgesprek voeren)
Met frequent verzuimgesprekken kun je namelijk wél het gedrag van de werknemer beïnvloeden.
Standaard adviseer ik altijd dat je dit gesprek in ieder geval voert met iedere werknemer die zich voor de 3e keer in een jaar ziek meldt. Maar ook de 2e ziekmelding binnen een half jaar tijd, is wat mij betreft reden voor zo’n gesprek.
De meeste verzuimsystemen hebben tegenwoordig wel een signaalfunctie die je zelf in kunt stellen zodat je gelijk een e-mail ontvangt bij bijvoorbeeld de 3e ziekmelding.
Ikzelf werk met Verzuimsignaal en daar kun je dit precies zo instellen als je zelf wilt.
En glipt er nooit iets tussendoor.
Dus tijdig signaleren. En het structureel voeren van goede frequent-verzuimgesprekken.
Het is deze systematische aanpak, waarmee je kort verzuim succesvol te lijf gaat.
Maar let op.
Dit kan wel iets van de lange termijn zijn.
Want een organisatiecultuur opgebouwd in vele jaren, waarbij 5 of 6 keer per jaar ziek melden heel gewoon is geworden, heb je niet in 3 maanden tijd afgebroken.
Dat kost domweg meer tijd.
Maar heb geduld.
En weet dat je met deze aanpak van kort verzuim op de juiste weg zit. Je onterechte verzuim terugdringt en daarmee uiteindelijk ook je totale ziekteverzuim.
© Mark Idzinga
Marijke de Quack says
Ha Mark, ik ben het zo eens met jou. Vanmorgen gaf ik nog een pitch op de BNI (netwerk) over kort verzuim.
Wist je dat lang verzuim meestal vooraf gaat aan kort verzuim.?
Laat de werkgever daar doordrongen van raken.. Voeg daar dan nog bij dat 70% van het verzuim psychisch gerelateerd is.. Dan zul je snappen dat je vanaf dag één er als de kippen bij moet zijn.
Mark Idzinga says
Hoi Marijke,
Absoluut. Waar bij ongewenst gedrag van kinderen “negeren” nog wel eens wil werken, is dit bij kort verzuim nooit de oplossing 😉
Birgitte van de |Water says
Het beste medicijn tegen elk soort verzuim (ook medisch) is AANDACHT! In welke vorm dan ook. Liefst goed bedoelde, oprechte aandacht. Als dat is in de vorm van een kort frequent verzuimgesprek is dat prima. Denk; “Alles wat je aandacht geeft groeit”.
Mark Idzinga says
Aandacht is een prima start. Maar zelf geloof ik nog meer in een systematische aanpak om onterecht/onnodig ziekteverzuim tegen te gaan.
Alfred says
Daar gaat het meestal mis. Bij ziekteverzuim nooit proberen op te treden als medische specialist. Een vooroordeel als zou kort verzuim niks met ziekte te maken hebben vind ik een doorn in het oog. Los van het feit dat bij zware beroepen andere regels gelden. Kortom, ik vind jouw aanpak kort door de bocht.
Mark Idzinga says
Beste Alfred. Ik schrijf dat dit vaak het geval is (dat frequent verzuim geen medische reden heeft). Niet dat dit altijd zo is. Kortom: wel goed lezen, he?
pieter says
Het voordeel van frequent, dus kort, verzuim is dat er altijd een betermelding vooraf gaat aan de volgende melding. We vinden ook iedereen taakvolwassen genoeg om zichzelf ziek te melden en om zichzelf beter te melden. Nou, dan hoeven we hem in de tussenliggende periode alleen maar met dezelfde taakvolwassenheid te benaderen:
Geef de medewerker de verantwoordelijkheid voor zijn eigen áánwezigheidskaart, en laat dat vooral op een kalender van echt papier doen.
En vergeet vooral niet dat de incidentele en nul-verzuimers vele malen meer in aantal zijn, geef hén de aandacht, dan krijg je die van de afwezigen bijna vanzelfsprekend.
Mark Idzinga says
Da’s wel een mooie Pieter, de taakvolwassenheid van werknemers gedurende ziekte.
Wat ik vaak zie is dat juist de meeste werknemers (die gewoon graag willen reïntegreren) die volwassenheid idd hebben. Maar dat enkele uitzonderingen (de pappenheimers, die eigenlijk niet willen) dat niet hebben. Kort op de bal spelen werkt dan – is mijn ervaring – beter, dan wachten op het ontstaan van zelfinzicht, verantwoordelijkheid nemen, etc bij de zieke werknemer.
pieter says
Klopt helemaal: “zorgen dát”gaat voor “zorgen vóór”. De pappenheimers hebben hun eigen mogelijkheden niet eens in de gaten, als je ze daarmee helpt dan nemen ze echt wel hun verantwoordelijkheid. Wie dan nog overblijft, ja die maakt in vrijheid een keuze waarop hij aangesproken kan worden.