Het is hard werken als je je ziekteverzuim wil verlagen. Nee, dan een hoog ziekteverzuim. Dat is makkelijk.
Daar heb je eigenlijk maar 3 dingen voor nodig.
Ja, je leest het goed. Een mix van slechts 3 ingrediënten is genoeg voor een gegarandeerd hoog ziekteverzuim.
Vorige week gaf ik een verzuimtraining bij een middelgrote gemeente in de Randstad. Van te voren had ik een gesprek met de HR-manager. Ze vertelde mij hoe ze de verzuimbegeleiding momenteel hadden geregeld.
Na vijf minuten in dat gesprek was het mij al duidelijk dat deze gemeente nooit een lager ziekteverzuim zou krijgen dan afgelopen jaar: ruim 7%…
Tenzij ze het roer radicaal omgooien.
De gemeente had namelijk – onbewust – 3 ingrediënten aan de verzuimbegeleiding toegevoegd, waardoor een laag ziekteverzuim uitgesloten was.
1. Leidinggevende = casemanager verzuim
De gemeente had in al zijn wijsheid de leidinggevenden casemanager gemaakt. Tja, wij weten inmiddels wel dat dat niet werkt.
Iedereen z’n vak.
Jaja, casemanagement is een vak. En iemand eindverantwoordelijk maken voor iets waar hij geen verstand van heeft en wat hij niet echt belangrijk vindt, is vragen om problemen.
2. Te grote rol voor de bedrijfsarts
Bij de gemeente ging iedere werknemer die langer dan 2 weken ziek was naar de bedrijfsarts. Standaard. Zonder enig vooroverleg.
Natuurlijk. De bedrijfsarts is een sleutelfiguur binnen de verzuimbegeleiding. Maar dit betekent absoluut niet dat hij een grote rol toebedeeld moet krijgen.
Nee, eigenlijk is het takenpakket van de bedrijfsarts vrij beperkt. In de kern moet hij de claim van een zieke werknemer (“ik ben ziek, en daarom kan ik mijn functie niet goed uitvoeren”) onderbouwen, dan wel weerleggen.
That’s it.
De bedrijfsarts inschakelen bij iedere ziekmelding die wat langer duurt, zonder eerst zelf het probleem proberen op te lossen met je zieke werknemer, leidt onherroepelijk tot veel onnodig ziekteverzuim.
3. Geen passend werk
Ook hier ging de gemeente de fout in.
Zolang een zieke werknemer nog niet zijn eigen werk kon doen, zat hij thuis. Slechts zelden werd een zieke werknemer tijdelijk ander werk aangeboden.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maak er toch werk van dat je iedere werknemer die tijdelijk zijn eigen werk niet kan doen, iets passends kan aanbieden. Veel te weinig bedrijven doen dat nog.
Het is een easy, quick-win naar een lager ziekteverzuim.
Wil jij ook iets doen aan het hoge ziekteverzuim in jouw bedrijf?
Of heb je al ontzettend veel geprobeerd, maar zonder resultaat?
Blijft je ziekteverzuim hoog? Wellicht dat ook jij – onbewust – één of meerdere van bovenstaande ingrediënten aan je verzuim-begeleidings-soepje hebt toegevoegd.
En dan kan dat soepje domweg nooit goed gaan smaken.
© Mark Idzinga
Leave a Reply