De klassieke situatie
Jouw werknemer zit ziek thuis en claimt niet te kunnen werken. Maar jij zet je vraagtekens hierbij (op z’n zachst gezegd). Eigenlijk vind je ‘t maar grote onzin. “Hij mankeert helemaal niks, hoor. Die kan gewoon aan de slag”, hoor ik vaak.
Maar wat nou als je je als werkgever zorgen maakt om je zieke werknemer?
Je ziet dat het niet goed gaat. Maar je werknemer ziet de ernst van de zaak zelf niet in. Die denkt dat het wel weer goed komt met zijn gezondheid.
Maar jij denkt dat hij nog steeds ziek is, omdat hij (nog) niet goed behandeld wordt.
Oprechte zorgen dus. Wat doe je dan?
Ga je je zelf bemoeien met het medische verhaal? Moet je je daar wel inmengen? De gezondheid van iemand is best privé. En de arbeidsovereenkomst is toch in eerste instantie een zakelijke overeenkomst, vind je niet?
Mijn advies: betrek de bedrijfsarts erbij. Leg hem je zorgen voor.
Als ook hij constateert dat jouw werknemer momenteel niet goed behandeld wordt, zet je een belangrijke stap naar de oplossing. Want je werknemer wil natuurlijk wel loon blijven ontvangen. En dus zal hij voldoende reintegratie inspanningen moeten leveren.
Je werknemer moet op zoek naar een behandeling die hem wel beter maakt. Terug naar de huisarts dus. En dat is goed nieuws. Niet alleen omdat dan de kansen toenemen dat hij binnenkort weer terug op de werkvloer komt. Maar vooral omdat je graag ziet dat hij weer de oude wordt.
Mark Idzinga, Juni 2013
PS. Paul Lammerts en ik organiseren vrijdag 12 juli om 16.00 uur een borrel op Strand Zuid, Amsterdam. Kom je ook?
Leave a Reply