1.Kent de bedrijfsarts de beroepsrichtlijnen arbeidsconflict, psychische klachten en (lage) rugklachten?
Deze 3 redenen voor ziekmeldingen vormen samen meer dan 65% van het totale ziekteverzuim in Nederland. Niet onbelangrijk dus dat je een bedrijfsarts hebt die weet hoe hij moet handelen in deze situaties.
2. Ben je bekend met het toetsingskader van de Wet Verbetering Poortwachter?
Het toetsingskader van de Wet Verbetering Poortwachter geeft aan hoe UWV de WIA-aanvragen toetst en is eigenlijk de belangrijkste richtlijn voor verzuimbegeleiding. Bedrijfsartsen moeten elk oordeel/advies dat ze geven met het toetsingskader in hun achterhoofd.
3. Hoeveel deskundigenoordelen (DO’s) had je het afgelopen jaar?
Helemaal geen? Durft deze bedrijfsarts wel stelling te nemen in de spreekkamer? 10 of meer DO’s gehad? Misschien een beetje te veel heibel in de spreekkamer. Zit je ook niet op te wachten als werkgever. Een paar DO’s per jaar is prima.
4. Hoelang duren gemiddeld jouw opbouwschema’s?
Opbouwschema’s die starten met 1 uur per week en dan iedere week een uurtje erbij: dat duurt veel te lang. Je wil opbouwschema’s van maximaal 2 maanden.
5. Vraag je standaard medische informatie op bij de specialist/behandelaar?
Ik werk graag samen met bedrijfsartsen die dit doen. Ik werk in ieder geval niet samen met bedrijfsartsen die nooit uit zichzelf medische informatie opvragen “omdat ze zelf wel tot een oordeel kunnen komen”.
6. Mag ik een aantal terugkoppelingen van je zien?
Heldere oordelen. Goed onderbouwd en met een duidelijk advies aan de werkgever over de te nemen vervolgstappen. Dat is wat je wil zien.
7. Weet de bedrijfsarts wat GDBM betekent?
GDBM staat voor Geen Duurzaam Benutbare Mogelijkheden. Er zijn slechts vijf situaties waarbij er sprake kan zijn van GDBM. En je werknemer dus voor langere tijd volledig arbeidsongeschikt is. In alle andere gevallen kan een werknemer deels aan de slag en moet je bedrijfsarts arbeidsmogelijkheden benoemen.
8. Ben je bekend met de SVA?
De SVA is de Standaard Verminderde Arbeidsduur. Hierin staat precies vermeld in welke uitzonderlijke situaties je als bedrijfsarts mag adviseren om een werknemer niet voltijds te laten werken.
9. Ben je indien nodig binnen 48u ter beschikking?
Soms heb je snel een oordeel van de bedrijfsarts nodig. Bijvoorbeeld bij twijfel over wel/niet sprake van loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Je hebt er niets aan als je dan 2 weken moet wachten voordat je werknemer op spreekuur kan komen.
En last, but zeker not least:
10. Ben je bereid om in het verzuimregiemodel te werken?
De bedrijfsarts die je moet inschakelen moet bereid zijn om in het verzuimregiemodel te werken.Dit betekent nauw samenwerken met een casemanager. Niet alle bedrijfsartsen willen en/of kunnen dit. Belangrijk om van te voren te checken dus!
Mark Idzinga, September 2012
Leave a Reply